Enviat per: george85 | 29 Març 2009

El mite del cotxe elèctric

El cotxe elèctric és potser el cotxe del futur però no és el futur de la mobilitat. D’un temps ençà s’ha posat de moda el cotxe elèctric i l’híbrid. Moltes marques automobilístiques comencen a presentar nous models de cotxes elèctrics i la classe política no s’ho ha pensat dues vegades a l’hora d’apuntar-se a la festa.

Cotxe elèctic. Foto de coconinoco a Flickr
Cotxe elèctric. Foto de coconinoco a Flickr

El cotxe elèctric ens soluciona el problema de la contaminació in situ però d’alguna font d’energia haurà de provenir la electricitat que “surti” del endoll. És clar que és més eficient produir l’energia en grans quantitats que no pas produir-la en petites centrals energètiques rodants i també és cert que és més fàcil controlar les emissions que emet, per exemple, una central tèrmica que no controlar les emissions de cadascun dels milions de tubs d’escapament que circulen. Però tot i així, no ens estarem movent de forma eficient. Sempre serà més eficient moure a la gent en un autobús o un tren que no pas en desenes de cotxes.

A més a més, els problemes de la mobilitat no només es deriven de la contaminació. Per molt que els cotxes fossin elèctrics i  que es proveïssin d’energia de fonts renovables seguirien requerint d’un espai, seguirien creant congestions i seguirien sent els causants de molts accidents. Tampoc ens hem d’oblidar que els problemes mediambientals son cosa només de quan circulem; també s’ha de tenir en compte tot el cicle de vida del vehicle, des de que es dissenya fins que es desballesta. Els problemes derivats de les bateries elèctriques son molts encara avui en dia.

Hem de donar la benvinguda al cotxe elèctric, faltaria més. Però no l’hem de veure com la solució a tots els nostres problemes de mobilitat. No hem d’oblidar que som molts que ens moven al mateix temps i molt sovint en la mateixa direcció. Sempre serà millor moure’s en un cotxe elèctric que en un de gasolina, però encara seria millor no moure’s en cotxe.

I parlant del cotxe elèctric, és important que se sàpiga que en el seu dia ja va existir un cotxe elèctric amb les característiques funcionals d’un de gasolina però que arribat un moment es va decidir fer desaparèixer literalment del mercat. El documental “Who killed the electric car” ho explica. Molt recomanable per fer-se una idea de com funciona l’indústria automobilística aquesta de la que sembla depenem tant tots.

Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: