Enviat per: george85 | 15 gener 2009

El que no vulguis per tu, no ho vulguis per als demés.

La inconsciència transportil pot arribar límits insospitats.  Mentre alguns fan la bona obra d’enviar cap a països més pobres que el nostre aquells autobusos (normalment pis alt) que aquí considerem que ja no necessitem altres veuen en aquests països la millor opció vendre-hi aquells models d’autobusos que els països més desenvolupats ja no compren per “obsolets”.

crlsblnc a Flickr

Autobús urbà de Marrakech - Foto: crlsblnc a Flickr

Així doncs ens trobem que les empreses fabriquen i venen als països més pobres autobusos sobre xassis de pis alt.  Com que el fabricant està donant sortida a un disseny del tot amortitzat (el xassis de pis alt) pot vendre el producte final (l’autobús) a un preu prou atractiu en aquells països.

Per què els seguim venen autobusos de pis alt quan nosaltres hem vist que per assegurar una mobilitat universal és necessari que els autobusos siguin de pis baix?

El 100% pis baix és una pijada dels països desenvolupats i no podem pretendre vendre-la als països en vies de desenvolupament. Abans, però, d’arribar al 100% de pis baix, vàrem desenvolupar el “low entry”. Un model el disseny del qual també està ja totalment amortitzat.

Hi ha múltiples formules per abaratir els cost dels productes. La producció local, els materials i els acabats son alguns exemples de vies d’abaratiment del producte final sense interferir en les seves funcions bàsiques que combinades amb l’ús dissenys de productes  amortitzats però no tècnicament obsolets (com el “low entry”) permeten proporcionar solucions totalment vàlides a les necessitats d’aquells qui tenen menys recursos.

La responsabilitat dels països rics és la de betllar per al correcte desenvolupament dels paisos més pobres que nosaltres. Son els nostres petits alumnes als qui hem d’ensenyar a fer-se grans i forts. No hem de corrompren’s i fer-los passar per les mateixes dificultats que hem passat nosaltres només per aprofitar-nos-en. Si hem descobert vies alternatives, perquè no els les ensenyem des d’un bon principi?

Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: