Enviat per: george85 | 14 Desembre 2008

El que en realitat costa el transport públic

Quan un llegeix notícies com aquestes on es tracta al transport públic com si fós algo inútil i prescindible que respon al capríx d’alguns li passen pel cap moltes preguntes que aquí obviarem ja que no fan referència al tema que ens interessa. Per si algú no ho té clar, el transport públic per si mateix és deficitàri per naturalesa però globalment no.

El que el transport públic permet estalviar en costos externs és molt més del que ens costa el seu  mal anomenat “dèficit”. La societat no es pot permetre els costos sanitaris derivats d’accidents i contaminació de la mobilitat insostenible, ni els costos mediambientals d’infraestructures mastodóntiques per a satisfer la demanda del transport privat, ni tampoc es pot permetre el costos econòmics dels embussos. El transport sostenible ens ajuda a estalviar-nos aquests costos i molts altres i per tant, els diners invertits en ell no son cap malbaratament públic. Malbarataments públics son moltes de les inversions en algunes infraestructures viàries innecessàries.

Si la inversió en transport públic a Lleida ha augmentat en els últims anys és normal que el seu cost també ho hagi fet. De mentres que l’ajuntament ha invertit en nous autobusos, més línies i millores en el servei s’ha estalviat d’invertir en equipaments sanitaris, infraestructures viàries així com s’han evitat les pèrdues que l’economia local hagués sofert derivades de les pèrdues de temps en embussos i congestions de trànsit. Es pot criticar que s’hagin destinat diners a accions per al transport públic de dubtosa rentabilitat social, com podrien ser les renovacions de material encara no obsolet o la instal·lació de pantalles informatives (amb un alt cost) quan encara hi ha autobusos sense adaptar a PMR. Però no es pot criticar per criticar i posar-ho tot en el mateix sac. Fer-ho és una mostra d’ignorància extrema que només demostra que qui l’ha fet no hi veu més enllà del seu nas.

Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: