Enviat per: george85 | 10 Desembre 2008

El futur dels peatges

Fa una estona parlava amb uns amics sobre les aptituts dels governants del nostre pais. I ara escric aquest article sobre una de les proves que ens demostren que no estavem gens equivocats.

En el seu moment, ja fós perque l’administració no podia o no volia, va ser la iniciativa privada la que va tirar endavant la construcció d’autopistes a canvi de recuperar la seva inversió a través de peatges. Llavors el món encara vivia enbobat davant les maravelles del vehicle privat. A dia d’avui tots sabem dels alts costos que es deriven del excés d’ús d’aquest i enlloc de posar-li pals a les rodes, des de l’administració es decideixen a seguir facilitant-li la vida.

No es pot permetre que la gent segueixi movent-se lliurement amb el seu cotxe sense fer-se càrrer dels alts costos que s’en deriven. I que millor que aprofitar donar-li un millor ús (socialment parlant) al que ja tenim? No toca rescatar-los o rebaixar-los a costa de les arques públiques. No es pot fer servir d’aquesta forma els fons públics. És veritat que actualment els diners que la gent es deixa als peatges poc que van a beneficis socioambientals. Però tot es pot canviar, no? I en aixó és en el que han de treballar. Que es rescatin els peatges de les concessionàries si, però només si els usuaris segueixen pagant. Lluitar per a descomptes, també però per a vehicles amb alta ocupació i transports públics. Re de descomptes per a usuaris habituals. No podem premiar aquest tipus de comportament totalment egoïsta. Si hi ha una necessitat de mobilitat entre dos punts separats per peatges, el que l’administració ha de fer és facilitar, a través del transport públic, aquesta mobilitat. Amb els descomptes només s’atenen les “necessitats” d’uns pocs privilegiats, en canvi, amb una millora de les comunicacions públiques s’aténen les necessitats d’una forma universal.

Que les principals ciutats del món estiguin implantant tant peatges interubans com urbans vol dir alguna cosa, no? No es pot anar predicant el suport a la mobilitat sostenible i al mateix temps eliminar peatges a les autopistes. Amb actituts com aquesta som la burla de la resta del món. El país necessita d’unes infraestructures, això és veritat. Però no a qualsevol preu. No serien necessàries tantes infraestructures viàries si hi haguessin alternatives més sostenibles com ara una bona xarxa de ferrocarril. És en aquest tipus d’accions en les que s’han d’invertir els diners de tots. I no en peatges a l’ombra, com a exemple de mala praxis.

Article recomanat: "Peatges manipulats" de Xavier Roig, AVUI 22/12/06
Anuncis

Responses

  1. […] No hem d’oblidar que la generalitat per molt que presenti mesures com aquestes, segueix tirant endavant polítiques d&#82… […]


Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: