Enviat per: george85 | 21 Novembre 2008

És l’hora?

La crisi econòmica ja està afectand de plè el pais i l’economia mundial i hi ha qui diu que la cosa va per llarg i que el pitjor encara no ha arribat. Però el que a mi m’interessa d’aquesta és el seu efecte en la mobilitat. Tal i com ja he comentat amb anterioritat la salut de la economia va lligada al grau de mobilitat. Com millor vagi més desplaçaments hi haurà. Ara que la cosa s’ha estancat i que fins i tot va de cap a caiguda el nombre de desplaçaments disminueix i els que en segueixen fent es decanten més sovint per al transport públic.

És per aixó que jo em pregunto: si hi ha menys cotxes a les carreteres i més d’un es passa al transport públic, no seria l’hora de donar-li una empenta definitiva a aquest últim? Amb menys cotxes a les autopistes i autovies no és necessari ampliar-les ni fer-ne de noves. És més, es podria aprofitar per implantar-hi limits de velocitat i  de pas estrènyer carrils. Si baixa la demanda, ha de baixar la oferta. Per tant, que millor que aprofitar ara per a treure carrils als cotxes i donar-los als vianants, ciclistes i/o transport públic? Si les empreses les passen maldades i necessiten de l’ajuda de l’administració que millor que invertir aquestes ajudes en forma d’infraestructures per al transport públic (ferrocarril, carrils bus/vao, estacions d’autobusos, …).

Amb menys cotxes circulant aquests canvis no es notaran. Uns canvis que ajudaran a veure als nouvinguts al transport públic que no és tant dolent com sembla. I a l’hora ens ajudaran a contrarestar el maleït afecte del trasvassament. Al millorar la circulació aquesta tendeix a retornar als índexs anteriors doncs molts es passen de nou al cotxe tot aprofitant l’avinantesa. Si l’avinantesa l’aprofitem nosaltres, no tindrán la tentació d’agafar el vehicle privat.

Malauradament la crisi no durarà lo suficient com per posar en marxa grans projectes. Ja sabem que en el nostre país aquests son endèmicament lents. Però hi ha moltes petites actuacions que si que es poden dur a terme a un, dos anys vista i que millorarien significativament el transport públic tot fent-lo atractiu i un pèl més competititu per als qui l’utilitzen ara i l’utilitzaràn en el futur.

Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: